loopkledy en dergelijke

Nieuwsbrief juni 2011

VAN DE BESTUURSTAFEL

 • Graag wil ik beginnen met onze dank uit te spreken naar de leden. Want naast de goede hulp tijdens de wedstrijd Sonse en Bestse Bossen op 8 mei, hebben we tijdens het NK Estafette op 22 mei 5 (!) teams op de mat van Zandenbos kunnen brengen. Voorwaar een flinke delegatie. We gingen dan ook voor de SilvaCup. Onze Belgen Peter en Birgen lieten zelfs een wedstrijd van hun eigen Trol schieten, om KOVZ te kunnen versterken. En er waren er meer KOVZ’ers, die een ‘offer’ brachten: een verjaardag niet gevierd, een familiefeestje ontlopen, het thuisfront een uurtje of wat in de kou gezet om toch vooral met een sterke delegatie aan de start te kunnen staan. Nou, die delegatie was sterk, maar net niet sterk genoeg om in de prijzen te lopen. Helaas: geen podium, geen SilvaCup (die overigens kwijt is, dus er viel toch niets stoffelijks te verdienen), wel alle teams reglementair gefinisht en dus nergens de schande van een mp. En het was ook nog eens beregezellig! Volgend jaar GAAN WE ER VOOR!

  Gezien de deelname en de reacties die we krijgen, zitten we op het goede spoor om onze doelstellingen uiteindelijk te realiseren. Zoals jullie weten is ons doel om een kwalitatief goede 2 of 3 daagse in 2013 te organiseren. Met als neveneffect de kennis bij de leden te vergroten én meer leden binnen te halen. We hebben met het bestuur de planning van 2011 en 2012 doorgenomen. Ik wil jullie meenemen in de gedachtegang van het bestuur.

  Voor 2011 staat ons nog Klompen OL  op 13 november en de Sylvester op 29 december te wachten. Deze wedstrijden worden gelopen op de Oostelbeersche heide (Klompen) en Boshoverheide (Sylvester).

  Voor 2012 is de planning als volgt: de nacht OL op 3 februari (Grote Cirkel), op 13 mei op Oostappense heide, op 14 oktober de jaarlijkse Klompen OL (tevens NC) op Brouwhuisse heide en tot slot onze bijdrage aan de Sylvester op 30 december (Zwarte Bergen). 

  Voor het  jaar 2013 gaan we mikken op een 2 of 3 daagse wedstrijd in de omgeving van Oirschot.

  Voor de wedstrijden in 2012 zoeken we nog baanleggers. Zoals afgesproken wordt je indien nodig meer of minder begeleid. Dus lijkt het je leuk om een keer de baanlegging te doen geef je dan op bij het bestuur.

  Tevens hebben we het plan opgepakt om trainingen te gaan geven waarbij aan elk niveau gedacht wordt. Lees verder in deze nieuwsbrief .

  Maar eerst gaan we lekker met vakantie. Ik wens eenieder alvast een prettige vakantie. Geniet er van om daarna weer met veel energie te oriënteren. Mogelijk gebeurt dit al tijdens de vakantie. Graag zie ik dan een klein verslagje voor de nieuwsbrief tegemoet.

  Peter Voermans, voorzitter

NIEUWS

 • De KOVZ familie is onlangs uitgebreid met maar liefst 5 nieuwe leden. Hans de Wit meldde zich spontaan aan als nieuw lid en deed dat meteen ook voor zijn vrouw Marga en zijn zonen Jens en Rik. Uiteraard allemaal van harte welkom! Hans hebben we al een paar keer in wedstrijdactie gezien, met steeds beter resultaat. Wij hopen ook Marga, Jens en Rik snel eens in wedstrijdactie te zien!
  Hans is verloren, kunt u lezen in zijn verslag. Klik <hier> voor het verhaal van een man die nu al O-verslaafd lijkt te zijn.

  En ook Yannick Michiels sloot zich aan bij de KOVZ. Velen van u kennen Yannick al, want hij loopt zowel in België als in de rest van de wereld aardig in de kijker! Yannick houdt zijn verrichtingen bij op een blog, voeg dat toe aan uw O-favorieten, want het is niet alleen leuk om te lezen maar zeker ook leerzaam met routes, routekeuzes, trainingen, etc. Kijk op http://iwentfororienteeringtoday.blogspot.com/2011/06/wre-ld-streetrace-5k.html

  Melden wij u nog enkele podiumplaatsen door KOVZ’ers behaald:
  Bij het NK Middle Distance op 10 april op de kaart Soesterberg waren er podiumplaatsen voor John Graafmans (goud) en Eelco Muller (zilver) bij de H40 en voor Steven Jochems (brons) bij de H35. Goed gedaan, heren! Een dikke proficiat van bestuur en redactie!
  Tijdens het militair NK Estafette op 11 mei j.l. behaalde Gerard Mooiman met zijn team de tweede plaats bij de senioren, een zilveren plak dus. Van harte gefeliciteerd. Mike in ’t Groen scoorde met zijn team bij de veteranen weliswaar de snelste tijd, maar zij liepen BM dus geen medaille voor hem. Bij de senioren liep ons clublid John Graafmans de snelste individuele tijd en A3 van Opstal deed dat bij de veteranen. Een eervolle vermelding waard!
  Ook in het buitenland werd er gescoord door KOVZ’ers: Tijdens het Vlaams Kampioenschap Sprint op 15 mei behaalden Mike in ’t Groen en Monica Roeling een bronzen plak. En tijdens twee regionale wedstrijden in Markaryd en Alme (Zweden) ging Adri van Opstal met de op één na hoogste eer strijken. Ook dat is een felicitatie waard.

NIEUW : Trainingen binnen de club

 • De laatste tijd hebben we regelmatig vragen gekregen of er door de KOVZ ook trainingen georganiseerd worden. In het verleden was dat inderdaad het geval maar door gebrek aan belangstelling zijn we daar indertijd mee gestopt.
  Het doet ons dus veel plezier dat er nu weer leden zijn die graag aan een training deelnemen, zo vlak voor de vakantie is het natuurlijk moeilijk om een datum te prikken, daarom hebben we voor de eerste training gekozen voor donderdag 15 september om 19.00 uur! Zolang het lang genoeg licht is willen we op donderdagavonden trainen en daarna (in de wintermaanden) willen we op de zaterdagen gaan trainen.


  Wat kunnen jullie verwachten: Een training voor elk niveau, jullie mogen zelf aangeven wat jullie niveau is en wat jullie graag willen trainen.
  Waar gaan we trainen: In de directe omgeving van Eindhoven.
  We proberen een locatie te vinden waar we ook na het trainen nog even gezellig bij elkaar kunnen zitten en eventueel het een en ander kunnen na bespreken.

 • Natuurlijk willen we wel graag weten of er inderdaad interesse is, dus vragen we jullie om per mail aan te geven of jullie komen. Mail of je komt en wat je niveau cq wensen zijn naar: a3@orienteering.nl


WEDSTRIJDEN

 • Even rechtzetten: in nieuwsbrief 5 vroegen wij u om alvast uw agenda vast te zetten voor de komende KOVZ wedstrijden. Per abuis meldden wij als datum voor de jaarlijkse Klompen OL 9 oktober. Fout dus. Dat moet zijn 13 november 2011. Dus graag nogmaals uw agenda pakken, en nu de juiste datum aankruisen! Met excuses van de redactie! 

O-RINGEN

 • Een van de grootste oriëntatieloop evenementen ter wereld is zeker de O-Ringen in Zweden, met 5 dagen op rij zo'n 12.000 tot ruim over de 15.000 deelnemers. Een geweldige happening waar elke oriëntatieloper eigenlijk eens gelopen moet hebben.
  Nu willen die eigengereide Zweden nog wel eens de gewoonte hebben om ver naar het noorden te trekken voor deze wedstrijd, maar de komende jaren komen wij iets zuidelijker wonende oriëntatieloopgekken goed aan ons trekken.

In 2012 worden de O-Ringen in Halmstad georganiseerd, net 900 km vanaf Eindhoven dus goed te bereizen. KOVZ’ers die niet kunnen wachten raden we deze wedstrijd ten zeerste aan!! http://www.oringen.se/english

Als KOVZ bestuur hebben we echter het plan opgepakt om te proberen met een zo groot mogelijke KOVZ delegatie af te reizen naar het nog zuidelijker gelegen Rinkaby waar de O-Ringen in 2014 gehouden worden. We willen dan proberen met zoveel mogelijk KOVZ’ers (aangevuld met andere geïnteresseerde Nederlanders en Belgen) een eigen Nederlandstalige enclave te vormen. De omgeving daar biedt de mogelijkheid om kamperend, in jeugdherberg, hotel of huisje toch dicht bij elkaar te zitten.
Meer over deze KOVZ oriëntatie beleving in de volgende nieuwsbrieven.

WEDSTRIJDKALENDER

 1. Veel bossen en hei zijn in deze maanden tot verboden gebied verklaard vanwege broedende vogels, parende libelles, fladderende vlinders, vossen met jongen en meer van dat spul. En dan staat ook nog het zomerreces voor de deur. Dat is te merken aan de wedstrijdkalender, die nu her en der gaten gaat vertonen. Maar voor de echte oriënteerder is vast nog wel ergens een wedstrijdje te scoren.

  Voor een volledig overzicht van alle Nederlandse wedstrijden verwijzen wij u graag naar de NOLB website: http://www.nolb.nl/o-kalender.html.
  Voor de liefhebbers de link naar de Belgische kalender: http://www.orientatie.org/kalender.php en de Duitse kalender:
  http://www.orientierungslauf.de/3/1.

  Enkele tips van de redactie:
  Bij onze zuiderburen wordt op vrijdag 24 juni de memorial Jacky Sallaerts gelopen op de kaart Sonnisheide Noord (Helchteren). Starten kan zowel overdag tussen 10 en 13 uur als ’s avonds tussen 18 en 20 uur. Wel even vooraf aanmelden bij Luc Heuninckx.
  Op 3 juli kun je deelnemen aan de (Belgische) Nationale 3 in Martelange (ook vooraf inschrijven!).
  En op 24 juli is er de thuisblijverscross van TROL op de kaart Weelde Vliegveld.
  En natuurlijk niet vergeten: van 13 tot 15 augustus de 3 daagse van Vlaanderen in Lommel (B). Drie mooie wedstrijden op mooie kaarten, t.w. de legendarische kaarten Kattenbos Zuid en Kattenbos Noord en op een geheel nieuwe kaart, Heeserbergen. Kijk voor meer informatie over laatstgenoemde wedstrijden op http://3dvv.hamok.be/ .

 • WEDSTRIJD VERSLAG

  Op 8 meiorganiseerde de KOVZ de 2e Nationale op de kaart Sonse en Bestse Bossen. Onder een stralende zon, bij subtropische temperaturen, zwermen muggen en kuddes hobbelend paarden testten zo’n 150 lopers uit Nederland, België en RoW de baanleggerskunsten van Birgen Bleyens. Niets dan welverdiend lof kon hij scoren. Zelf schreef hij een verslagje over zijn eerste ‘baanleggerskunsten’, klik <hier> voor zijn verhaal.
  Het KOVZ-succes bleef beperkt tot één 3e plaats voor Giel Pardoel. Maar de gezelligheid vóór, tijdens en ná de wedstrijd was er niet minder om.

  Jan-Gerard van der Toorn, een van onze nieuwe leden, heeft de smaak goed te pakken. In nieuwsbrief 5 kon u al het verslag van zijn eerste ervaringen (de twee hersenhelften!) lezen.
  Maar hij gaat verder. Hij begon met het bijhouden van een persoonlijk O-blog waarin elke wedstrijd wordt beschreven: al zijn ups en downs, zijn leermomenten, zijn verbeterpunten, zijn handige tooltjes (een passen-schaalverdeling met secondenlijm op zijn nagel geplakt), zijn ervaringen met route-trackers. Kijk maar eens op http://jgeo.nl/o/ .
  En dat niet alleen: hij heeft nu ook al zijn routes online op  http://jan-gerard.nl/quickroute/index.php?user=jg Als dat geen leermomenten zijn!
  Wil je dat ook? Lees dan maar eens op http://jgeo.nl/o/kaarten-maken-van-de-gelopen-route/ hoe hij dat doet, welke software hij gebruikt, installatie, trackers, etc. etc. Jan-Gerard heeft aangeboden dat ieder die ook een kaart met zijn track wil uploaden op zijn server, hem een mailtje kan sturen voor een inlogcode. Mail naar jg.2011@xs4all.nl voor meer informatie.

  In het clubblad van onze Belgische zustervereniging OMEGA verscheen onlangs een interessant artikel over het gebruik van GPS apparatuur tijdens wedstrijden. Klik op http://olomega.be/clubblad/2011/2011_05_mei.pdf.pdf en scroll door naar de bladzijdes 21-24 voor meer informatie.

  Heeft u ook een leuke O-ervaring? Deel dit met de KOVZ-leden en mail het ons!

 • EN TOT SLOT….

  De redactie gaat beginnen aan haar zomerreces. En rekent zich intussen rijk….. aan de verslagen van uw binnen- en buitenlandse oriëntatiecapriolen. Mail het ons – graag vóór 25 augustus - en laat uw clubgenoten meegenieten! Begin september zijn wij weer terug met nieuwsbrief 7.

   

nieuwsbrief 5
nieuwsbrief 4
nieuwsbrief 3
nieuwsbrief 2