loopkledy en dergelijke

Nieuwsbrief 12 april 2011

VAN DE BESTUURSTAFEL

 • Op 19 maart j.l. verzamelden leden en bestuur zich voor de jaarlijkse Algemene Vergadering. Met de verzamelde leden bogen wij ons over de financiële stukken, het jaarverslag, de bestuurssamenstelling en de toekomst. De financiële stukken en het jaarverslag bleken ‘hamerstukken’, in orde dus. Over de bestuurssamenstelling kunnen wij u melden dat Lucien onder luid applaus en hartelijke dankzegging zijn voorzittershamer heeft overgedragen. Lucien blijft wel de financiën doen. Vincent nam afscheid van het bestuur, ook met hartelijk dank voor zijn inspanningen. En Peter Bleyens trad toe tot het bestuur. Met deze nieuwe equipe gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

  En dan die toekomst: Zoals bekend heeft het bestuur in het verleden te veel met te weinig mensen willen doen. Daarom eerst een pas op de plaats. Onze doelstelling voor het jaar 2011 is om een goede structuur en manier van werken binnen de vereniging neer te zetten. We richten ons daarbij op de kwaliteit van de wedstrijden en het proces daaromheen. Wij – het bestuur – kunnen niet zonder u – de leden – een vereniging draaiende houden! Het bestuur zal meer moeten delegeren  en wil daarom de leden meer betrekken bij het organiseren van wedstrijden en activiteiten. We moeten ‘de lasten’ (het werk) verdelen om gezamenlijk van ‘de lusten’ (de wedstrijden) te kunnen genieten. Een soort cultuuromslag dus! Wij zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk positief zal bijdragen aan de kwaliteit en het bestaansrecht van de vereniging.
  Het bestuur heeft hierin een belangrijke rol en zal met betrekking tot het organiseren van wedstrijden de lijnen uitzetten. De baanlegger zien wij vanaf nu tevens als organisator van de wedstrijd. Hij of zij zal door het bestuur en/of de wedstrijdcoördinator begeleid worden en krijgt een draaiboek als leidraad. Door meer leden bij het organiseren van wedstrijden te betrekken zal de kennis binnen de vereniging als een inktvlek vergroot worden. Alleen zo kunnen we de lasten verdelen! In 2012 zal deze aanpak verder ontwikkeld worden, en hopen we in 2013 we weer eens een meerdaagse wedstrijd te organiseren.

  Voor de korte termijn wijzen wij u graag op onze wedstrijd op 8 mei en op het NK estafette op 29 mei. Over beide wedstrijden leest u meer in deze nieuwsbrief!

  Wij rekenen op u! En u kunt op ons rekenen

  Peter Voermans, voorzitter

NIEUWS

 • De thuisblijvers hadden ongelijk. En dan doelen wij op de ALV op 19 maart j.l. Alhoewel de opkomst aardig was, waren er toch ook grote afwezigen. Het is niet (alleen) de ALV die lokt, nee het is eigenlijk de wedstrijd vooraf en het biertje (dit keer met eten) nà die de meeste aantrekkingskracht hebben.
  De traditionele voorzittersloop werd dit jaar verzorgd door Peter Bleyens. Nou dan weten we het wel! De  kaart Aarlesche Heide was verbouwd tot een waarlijke puzzel: de start en de eerste posten lagen nog net op een gewone IOF kaart, maar daarna liep de route door een stukje satelietkaart, vervolgens oro-hydro, daarna een stukje ‘vensters’ om tot slot weer op het IOF gedeelte te eindigen.
  Een hoofdpijnkaart dus. Klik <hier> voor de kaart met de route van Mike ingescand. Gelukkig vond dit alles plaats onder een stralend zonnetje, en in een gemoedelijke stemming, dus geen gefrustreerd gevloek na afloop, maar niets dan complimenten voor de baanlegger.
  Met vereende krachten de posten ingehaald. Na een verkwikkende douche, snel de ALV ‘gedaan’ (zie boven). De Ger Heeskens Pul werd – door Ger - uitgereikt aan het bestuur uit waardering voor het feit dat zij zich de afgelopen jaren in het zweet hebben gewerkt en als aanmoediging voor de nieuwe voornemens. Vervolgens ‘aan tafel’ voor een heerlijke grillschotel met frieten en de nodige biertjes. Moe, voldaan, blij met het voortreffelijke bestuur en vol goede voornemens om de club te helpen waar nodig, togen de leden naar huis.

ANDER NIEUWS

 • U hebt het al een paar keer kunnen lezen, sinds 19 maart hebben wij een nieuwe voorzitter. Reden voor de redactie om hem eens aan de tand te voelen! Wie is hij, wat denkt hij, wat doet hij?

  Peter Voermans is geboren (1963) en opgegroeid in Made (NL) en houdt veel van sport. Bescheiden postuur, bescheiden van aard, maar groot en gepassioneerd als het op sport en werk aankomt. Op jonge leeftijd verslingerd aan judo: 6x per week trainen, goede prestaties op regionaal niveau, opgenomen in de Zuidnederlandse selectie. Ergens in 1983 toegetreden tot Defensie, een van ‘onze jongens’ dus. Deed daar de nodige buitenland ervaring op: 6 jaar Duitsland, 1x Bosnië, 2x Afghanistan. Judo verdween naar de achtergrond, atletiek werd zijn sport. En van atletiek naar oriënteren is maar een klein stapje. Tenminste….. als je Adrie van Opstal en Anne Heikoop in je directe omgeving hebt zitten. Want die zetten Peter aan het oriënteren.

  Peter’s eerste voorzichtige kennismaking met oriënteren dateert van 1989 in Duitsland: hij kon redelijk goed hardlopen, ook een beetje kaartlezen, dus…. werd hij al snel in een militaire estafetteploeg van de kazerne Seedorf opgenomen. Terug in Nederland kwam hij tijdens zijn officiersopleiding in Utrecht terecht, waar hij in 1998 door Adrie van Opstal aan zijn haren naar het oriënteren werd gesleept. Hij bracht het zelfs (1 jaar) tot de militaire selectie, maar moest daar toch al snel van afzien. Andere prioriteiten, heet zoiets. Maar hij was wel ‘verkocht’: Peter vond ineens ‘lopen met een kaart’ vele malen leuker dan alleen maar lopen. Dus werd oriënteren zijn sport, eerst sporadisch, maar vanaf 2003 actief en fanatiek. Wat dat betreft een jonkie dus!  Zijn buitenlandse O-ervaring is (nog) beperkt tot België en Duitsland, zijn beste prestatie is een zilveren medaille op het NK Militair op het Stroese Zand.
  Lid van de KOVZ sinds ongeveer 2003, de exacte datum vindt hij niet belangrijk, houdt hij ook niet zo bij. Vindt het leuk om iets te organiseren, ergens de schouders onder te zetten, dus al snel – in 2006 of daaromtrent – opgenomen in het bestuur van de KOVZ. En vanaf nu dus als voorzitter. Een voorzitter met een duidelijke missie: het bestuur kan niet zonder de leden! Samen de schouders eronder!

WEDSTRIJDEN

 • Op zondag 8 mei organiseert de KOVZ de derde wedstrijd in de Nationale Competitie, op de kaart Sonse Bossen. Wij rekenen natuurlijk op een hoge KOVZ-opkomst! U weet het: u loopt op onze eigen wedstrijden voor half geld! Het belooft weer een mooie wedstrijd te worden. En uiteraard kunnen we niet zonder uw hulp. Vele handen maken licht werk. Peter en Birgen Bleyens zoeken nog posten-uitzetters (op zaterdag 7 mei, om 16.00 uur bij Joe Man in Best), voorlopers (zondag 8 mei, om 08.00 uur bij Joe Man in Best), mensen voor parking, start vroeg en start laat, secretariaat, kinder O uitzetten, kinder O inhalen en posten inhalen. Klik <hier> voor een rechtstreekse melding aan Peter Bleyens met uw spontane aanbod om te helpen.

  Op zondag 29 mei vindt het NK estafette plaats bij Minor. Minor kennende staat ons weer een flinke opgave te wachten. De KOVZ wil uiteraard met een groot aantal – tenminste 3! - sterke teams aantreden, niet alleen voor de podiumplaatsen maar ook voor de verenigingsbeker die wordt uitgereikt aan de best scorende vereniging met tenminste 3 teams. Maar naast het sportieve aspect is het ook leuk om elkaar weer te zien! Noteer deze datum in uw agenda. En klik <hier> vóór 15 mei om u aan te melden bij de voorzitter die de teamsamenstelling zal verzorgen. En uit betrouwbare bron vernomen…… de KOVZ betaalt de inschrijfkosten.

WEDSTRIJDKALENDER

 1. Voor een volledig overzicht van alle Nederlandse wedstrijden verwijzen wij u graag naar de NOLB website: http://www.nolb.nl/o-kalender.html.
  Voor de liefhebbers de link naar de Belgische kalender: http://www.orientatie.org/kalender.php en de Duitse kalender: http://www.orientierungslauf.de/3/1.

  Nog even een paar bijzondere wedstrijden op een rij:

 2. 1 mei dubbelsprint in Schaarsbergen, te organiseren door Olifant
 3. 8 mei, 3e wedstrijd in de Nationale Competitie, te organiseren door KOVZ op de kaart Sonse Bossen
 4. 21 mei dubbelsprint bij Argus, regio Arnhem
 5. 22 mei, 2e wedstrijd in de Belgische competitie, op de (KOVZ)kaart Zwarte Bergen in Luyksgestel (in Nederland dus), te organiseren door TROL
 6. 29 mei, NK Estafette bij Minor, op de kaart Zandenbos in Nunspeet
 7. 26 juni, 4e NC (Sprint), bij HOC’93.

  En vergeet niet alvast de (overige) KOVZ wedstrijden in uw agenda te zetten:

 8. 9 oktober 2011 de Klompen OL op de Oirschotse Heide
 9. 29 december 2011, de 4e etappe van de Sylvester, op Boshoverheide

 • BUITENLANDSE WEDSTRIJDEN

  Van een van onze leden, Gerard Mooiman, kregen wij de volgende tip: Ook in mei zijn er weer leuke meerdaagsen. Mijn oog is gevallen op de Highlands Open 2011. Deze tweedaagse wordt gelopen in Noord Italië. Tickets van mijn grote vriend Ryanair kosten momenteel zo'n 75 euro en een auto huren is mogelijk vanaf 20 euro per dag. Winke, Mika en ik maken er alvast een korte vakantie van. Ook hier geldt, zonnebrand meenemen en genieten van al het moois en lekkers wat Italië te bieden heeft. Voor meer info http://www.highlandsopen.com/index.asp?fm=1&pg=15&id=296&categ=296


  Zit uw agenda voor de pinksterdagen al vol? Wij willen graag reclame maken voor één van de hoogtepunten van de Belgische kalender. Oudgedienden houden reeds langer het Pinksterweekeinde vrij en ook dit jaar lijkt dit een goede beslissing. Van 11 tot en met 13 juni vindt namelijk de driedaagse van België plaats, dit keer in de buurt van Beauraing (Felenne). De kaarttekenaars zijn al even klaar met het maken van een aantal nieuwe kaarten en gezien de nabijheid van de Maas en kleine zijbeken, zullen er ongetwijfeld voldoende blauwe en bruine lijnen op terug te vinden zijn.
  Traditioneel is de driedaagse een mooie wedstrijd op uitdagende terreinen die ook op heel wat interesse vanuit het buitenland kan rekenen. Meer informatie is terug te vinden op de website van de driedaagse: http://2011.3days.be/NL/index.php


  En wil je meer ‘België’  Kom dan naar de 3daagse van Vlaanderen van 13 tot en met 15 augustus. Kijk op http://3dvv.hamok.be/ voor meer informatie.


  Hebt u al vakantieplannen voor 2011? Indien niet, kijk dan eens op de kalender van ‘World of O’ voor een overzicht van meerdaagse buitenlandse wedstrijden. Wellicht brengt je dat op een idee om vakantie en oriënteren te combineren! De kalender van World of O wordt regelmatig ge-update, dus voeg de link toe aan je favorieten! Voor meer informatie, klik op http://cal.worldofo.com/
  Heb je zelf een goede buitenland tip? Meld het ons en wij publiceren jouw suggestie graag in de volgende nieuwsbrief!

 • WEDSTRIJD VERSLAG

  Jan-Gerard van der Toorn, het nieuwe lid dat zijn vuurdoop onderging tijdens de nachtOL, heeft zijn eerste ervaringen met het oriënteren aan het papier toevertrouwd. Lees en Leer hoe hij twee hersenhelften inzet om tot verrassende resultaten te komen! Klik <hier> voor zijn verslag.

  Twee KOVZ’ers verdedigden de nationale driekleur tijdens de jaarlijkse Interland. Lees <hier> hun bevindingen of klik <hier> voor het povere resultaat.

  En ten slotte: ook in Nederland kun je hoogtemeters maken! Hoe? Dat lees je in het verslag van de Posbank OL! Klik <hier>.
  Heeft u ook een leuke O-ervaring? Deel dit met de KOVZ-leden en mail het ons!

 • CLUBKLEDING

  Op veler verzoek volgt hier een overzicht van de nog beschikbare clubkleding. Omdat de leverancier alleen in ‘bulk’hoeveelheden produceert, is het niet mogelijk om anders dan in de nog beschikbare maten te bestellen. De prijzen zijn speciale ‘leden’prijzen, dus extra voordelig. Profiteer er van, want de volgende lading kan wel eens een stuk duurder uitvallen. Vragen en bestellingen kunnen naar Adrie van Opstal

  O-broekklassiek: maat: M, L, XL  prijs: EUR 10
  O-shirt klassiek:   maat: M, L, XL   prijs: EUR 15
  Xtreme O-shirt:   maat: XL  prijs: EUR 20
  Tight:   maat: L prijs: EUR 20
  Trainingsjack (ongevoerd): maat: L prijs: EUR 35
  T-shirt: maat: M, L, XXL prijs: EUR 20
  Beenkappen: maat: M, XL prijs: EUR 10
   
 • EN TOT SLOT….


  In overleg met de NOLB is besloten een O-Crew Challenge te organiseren, met als uitgangspunt drie Nederlandse kampioenschappen 2011, te weten het NK Sprint, het NK Middle Distance en het NK Long Distance. Alle deelnemers in de D21 en H21 categorie kunnen bij elk NK punten scoren volgens het Schotse punten systeem (de winnaar scoort 1000 punten en de overige lopers scoren de winnaarstijd gedeeld door hun eigen tijd x 1000). De bij de drie NK’s gescoorde punten worden bij elkaar opgeteld en vormen zo het eindklassement.
  In samenwerking met de Inov-8 importeur BeNeLux ondersteunt O-Crew deze competitie over de 3 NK’s met een fraai prijzenpakket voor de Dames en Heren 21 categorie. Dit prijzenpakket bestaat uit een paar Inov-8 oriëntatieloop schoenen voor de winnaars, een fraai O-Crew oriëntatieloop shirt voor de nummers twee en een paar O-Crew beenkappen voor de nummers drie in het klassement bij de D21 en H21.

  De prijsuitreiking zal plaatsvinden bij het NK Long Distance op 6 november 2011 bij Argus.
  Voor meer informatie en foto’s van de prijzen, kijk op http://www.orienteering.nl/nieuws/O-crew.htm

   

nieuwsbrief 4
nieuwsbrief 3
nieuwsbrief 2